Kitap Hakkında
Bandırma ve 19 Mayıs 1919
Bir tarih ve bir gemi, bir milletin kaderine ne kadar etki edebilirse, bu ikili de o kadar etki etmiştir.
Dolayısı ile bu iki konuyu günümüzde artık çok net olarak bilmek zorundayız. Pek çok kaynakta farklı yaklaşımlar var.
Bugün, Atatürk’ün Samsuna gidişinin altında ki gizli niyetin saraydan planlandığı ifade edilirken, satır aralarında Vahdettin’in Mustafa Kemal’i Anadolu’yu kurtarmak için yollarken yanına 40 bin altın verdiği gibi abuk sabuk düşüncelere fazlasıyla inananlar da mevcut.
Karargâhın mevcudu bugün 19 denirken bizzat Mustafa Kemal, 23 kişiden bahseder. Mustafa Kemal’in beyanına rağmen neden ısrarla 19 rakamı telaffuz edilir?
Kimi gemide 79 kişi var der, kimi de 90.
Kaç kişi var hala net olarak bilmiyoruz?
Neden?
Bu yolcuları görünmez veya bilinmez yapan nedir?
Geminin kendisi bile tartışmalı. Eskiydi, yeniydi, pusulası yoktu, vardı… Vs.
Gemi yani BANDIRMA Vapuru ile ilgili tüm dedikodulara nokta koyacak bir kaynak bulunca, konu hakkında bir kitap yazıp çelişkileri yok etmek istedim.
Kaynak bizzat Bandırma Vapurunun kaptanıydı. Ondan daha iyi gemiyi kim bilebilirdi? Mustafa Kemal “Karargâhım 23 kişidir” dediyse 23 kişidir. Bunun artık tartışması yapılamaz.
Bandırma Vapuru ile ilgili çelişkileri ortadan kaldırdıktan sonra ana konumuz olan yolculara geçeceğim.
Bunlar kimdir, kim seçmiştir, gemiye binmeden önce bu memleket için ne yapmışlardır da bu seçime layık bulunmuşlardır, gemiden inince neler yapacaklardır, gemiye binmeleri tamamen tesadüf müdür?
Bu yolcuların özellikle Samsundan sonra ki hizmetlerinin bu yolculuğa katılmalarının ana sebebi olduğunu göreceğiz. Aynı zamanda Mustafa Kemal’in arkadaşım dediği kişilerin de onu nasıl yalnız bıraktığını…
Ürün Özellikleri